Informatie over keurmerken
Als speelgoed speciaalzaak hechten wij waarde aan duurzaam speelgoed en duurzame productiemethoden van speelgoed, want een gezond milieu is belangrijk voor ons. Het gerenommeerde merk HABA is één van de absolute koplopers wat betreft het duurzame productieproces van speelgoed. Zowel bij de keuze van het materiaal als bij de toegepaste productiemethoden staat een verantwoorde omgang met de natuurlijke hulpbronnen centraal.

Dit bewijst onder andere ook het PEFC-keurmerk, dat sinds 2010 door HABA op houten speelgoed wordt aangebracht.
 Het gebruikte beuken- en berkenhout stamt uit duurzame bosbouw. Op deze manier ondersteunen ook wij het behoud van de ecologische balans in de bossen en leveren wij een bijdrage om het bosbeheer en -onderhoud duurzaam te verbeteren door houten speelgoed van HABA aan te bieden in ons assortiment.

Tot slot optimaliseert HABA voortdurend de randvoorwaarden van het productieproces, worden milieuvriendelijke methoden toegepast en ingezette technologieën verbetert. Hierbij wordt doorlopend gecontroleerd hoeveel materiaal er wordt gebruikt, hoe hoog de emissie is en hoeveel afval er wordt geproduceerd. Als eerste Duitse speelgoedfabrikant heeft HABA al in 1999 de EMAS-toetsing met succes doorstaan. Sindsdien wordt ook een continu milieumanagement in overeenstemming met ISO 14001 toegepast.


Waarom FSC?
De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. 
FSC heeft dit op een transparante wijze geregeld. Mede hierdoor wordt FSC gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties. En daarin is FSC uniek!

Wist u dat er per minuut 36 voetbalvelden aan bos verdwijnt? Dit gebeurt vooral in tropische bossen in de Zuid-Amerikaanse Amazone, het Afrikaanse Congobekken en Zuidoost-Azië. Ontbossing zorgt op jaarbasis voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot en speelt dus een grote rol in klimaatverandering. Daarnaast is 80% van alle dieren op de wereld afhankelijk van het bos, evenals miljoenen mensen die in het bos leven of werken.

Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Met verantwoord bosbeheer doelt De Forest Stewardship Council op bescherming van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw.

Door FSC te gebruiken, draagt u direct bij aan de bescherming van onze wereldwijde bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. Omdat u het bos op deze manier economische waarde geeft, zorgt u ervoor dat het behouden blijft. En dat is belangrijk, want u wilt toch ook eeuwig blijven genieten van zowel onze bossen als van de natuurlijke producten hout en papier?

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders.

Hoe meer vraag er is naar FSC-producten, hoe meer hectaren bos volgens de richtlijnen van FSC beheerd zullen worden. En hoe meer de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn hiervan zullen profiteren!